Cigány Zsombor Zoltán judo sportban elért eredményei

6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása, a megjelölt szakterületi kategória indokolása (amennyiben nemzetiséghez kapcsolódó érték, a nemzetiségi vonatkozások, a nemzetiséghez való kötődés bemutatása):

Cigány Zsombor Zoltán:

„2002. szeptember 19-én születtem Kecskeméten. Jakabszálláson élek.

Már egészen kisgyerekkoromban szerettem a mozgást és az tette ki a mindennapjaimat. Itt Jakabszálláson, ahol élek, a szomszéd gyerekekkel nap hosszakat bicikliztünk, fociztunk.

Itt kezdtem el az iskolát, ahol párhuzamban jártam focizni, kézilabdázni, és szüleim hordtak judo edzésre, Kecskemétre a Guri Judoba. Egész eddigi életemben sportoltam, de igyekeztem a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetni.

Gitározni tanultam, részt vettem a matekszakkörökön és nyelvtan helyesíró háziversenyeken is jeleskedtem. Gyerekkoromtól kezdve sokat olvastam, amikor az időm engedte.

Aztán egy nagy változás jött az életemben. Akkori osztályfőnököm, Veszeliné Révész Magdolna tanárnő azt ajánlotta, hogy a felső tagozatot a Kecskeméti Református Általános Iskolában kezdjem. Szüleim a tanárnő tanácsát megfogadva beírattak Kecskemétre.

Kecskeméten a judo mellett döntöttem és azt folytattam komolyan tovább. Amit nagyon jól tettem, hiszen káprázatos élményekben volt részem általa. Diákkoromban már rengeteget versenyeztem külföldre kijutottam és egész Magyarországot bejárhattam a versenyző barátaimmal.

Tizennégy évesen a Kecskeméti Judo Club versenyzője lettem.

Tizenöt éves koromban nyertem az első nemzetközi versenyemet Litvániában. Ez volt az International Children Games, amin 40 nemzet 600 versenyzőt vonultatott fel különböző sportágakban. Ezután jöttek a magyar versenyek.

Közben a tanulásban is teljesíteni kellett és így vettek fel a Kecskeméti Református Gimnáziumba. Serdülőből átkerültem az Ifjúsági korcsoportba ahol jóval erősebb ellenfelekkel kellett szembe néznem. Napjaimat kitöltötte a tanulás, az edzések. Minden este 6-8-ig edzések voltak, ahol folytatódott a kemény munka.

2017-ben bronzérmes lettem az Ifjúsági „B” korosztály magyar bajnokságán.

Ezt követően egy újabb, már nemzetközi siker: 2018-ban megnyertem a 31. Nemzetközi Budapest Kupát. Ugyanebben az évben Ifjúsági „B” Magyar bajnoki ezüstérmet szereztem. Pár hónappal később megrendezték az Ifjúsági Magyar Bajnokságot ahol sikerült megnyerni az aranyérmet.

2019-ben eggyel idősebb korosztályban Junior „B” magyar bajnok lettem. Azután a pandémia miatt sorra maradtak el a versenyek. A 2020.10.17-én megrendezett Junior magyar bajnokságon 6 hónap judo kimaradással 3. lettem.

2019-ben és 2020-ban oklevelet kaptam Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától a kiemelkedő sportteljesítményem miatt.

2020/2021. Év Judosa címet pedig a Kecskeméti Sportiskolától kaptam.

2021-ben halasztottam egy évet az egyetemen. A fókusz jelenleg a sporton van. Heti 10-11 edzéssel, két budapesti keretedzés, célzott diétával és minden erőmmel harcolok azért, hogy jövőre bekerüljek a Junior Európabajnoki csapatba. Edzőimnek hálás vagyok a sok segítségért, hogy útmutatást adtak a sportolással kapcsolatos életvitelre is.

Edzőim: Nagysolymosi Sándor, Nagysolymosi Tibor, Horváth Levente, Cseh Márk. Nevelőedzőm Kerekes Sándor – Guriga - volt.

A szüleim támogatása nélkül nem születhettek volna ilyen szép eredmények, ezért szeretnék nekik is köszönetet mondani.

Legvégül pedig köszönöm, hogy Jakabszállás is fontosnak tartja a fiatalok sportolását.”

7. Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett:

Cigány Zsombor Zoltán a fiatalok számára is példaértékű életmódot, életszemléletet képvisel. Hazai és nemzetközi bajnokságokon kimagasló teljesítménnyel rangos helyezéseket ért el.

8. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

https://www.facebook.com/zsombor.cigany

III. MELLÉKLETEK

  1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

Cigány Zsombor kiemelkedő bajnoksági érmei

Cigány Zsombor 2020. Junior B. Országos bajnokságon

Az Év Sportolója 2020/2021 Cigány Zsombor cselgáncs

31. Budapest CUP 2018

Oklevél Cigány Zsombor cselgáncsozó részére 2019.

results matching ""

    No results matching ""