Tánczos László sportélete

6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása, a megjelölt szakterületi kategória indokolása (amennyiben nemzetiséghez kapcsolódó érték, a nemzetiségi vonatkozások, a nemzetiséghez való kötődés bemutatása):

Tánczos László 1957-ben Kecskeméten született. A Jakabszállási Általános Iskolában, a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult növényvédelmi szakmérnökként végzett. Tanulmányai befejezését követően a Jakabszállási Népfront Mezőgazdasági Szakszövetkezetben dolgozott, majd vállalkozóként folytatta munkáját. Jelenleg a JELI2000 Kft. ügyvezető igazgatója. Három gyermeke és két unokája van. A sportolással kapcsolatos múltjáról és jelenéről:

1981-1998-ig kézilabda edzéseket vezetett a Jakabszállási Általános Iskolában. Labdarúgás segédedzői, labdarúgás középfokú edzői, súlyemelés középfokú edzői végzettségeket szerzett. 1975-1976-ban a Kiskőrösi Birkózó Szakosztályban, 1976-1977-ig GEAC Atlétikai Szakosztályban, 1980-1993 között a Jakabszállási Labdarúgó Szakosztályban sportolt.

A Budapest félmaratont tizenkilencszer, a Siófok maratont tizennégyszer, a Budapest maratont tizenhétszer, a Kinizsi Százas Teljesítménytúrát ötször, a Kunság 100 gyalogtúrát tizennégyszer teljesítette. Tánczos László jelenleg is aktívan sportol napi szinten és versenyeken is rendszeresen részt vesz.

Tánczos László sportban elért eredményei:

Súlyemelés Magyar Junior Bajnoki bronzérem (1980.).

Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnoki aranyérem négy alkalommal.

Labdarúgás Megye II. osztály bronzérem.

Oklevelek, számtalan érmek és kupák.

Olimpiai Ötpróba szervezése és teljesítése, amely a következőket foglalja magában:

„Felejthetetlen élmény négyévente a magyar olimpikonokért szurkolni. A saját életedben elért kisebb-nagyobb sportsikerekkel viszont akár naponta átélheted a győzelem érzését. Mert nem lehet ugyan mindenki olimpikon, de önmagával bárki képes megküzdeni. Az Olimpiai Ötpróba Program célja, hogy egyre több ember életében váljon mindennapos örömforrássá a sport. Az pedig szinte már csak a ráadás, hogy végül a legkitartóbb ötpróbázó ott biztathatja a tokiói olimpián a magyarokat.

A 2020-as olimpiáig tartó Olimpiai Ötpróba országszerte számos sportrendezvénnyel várja a tartalmas, aktív kikapcsolódásra vágyó amatőr sportolókat. Ezeken az eseményeken az Olimpiai Ötpróba keretében jelenleg hat sportágban próbálhatod ki teljesítő képességed határait: futás, úszás, országúti kerékpározás, hegyi kerékpározás, evezés (kajak-kenu), túrázás.

Az egyes eseményeken különböző távokat lehet teljesíteni az egyes sportágakban, és a távok sikeres teljesítése esetén pontokat kapsz, amit az egész program ideje alatt gyűjthetsz.
Megfelelő pontszám elérése esetén a pontjaidat jutalmakra válthatod be.

Sok kicsi sokra megy: érdemes együtt sportolni családtagjaiddal, osztálytársaiddal vagy munkatársaiddal, mert ha az Ötpróba rendszerében családot alakítotok ki, iskolához vagy munkahelyhez csatlakoztok, az egyéni teljesítményetek és pontszámok a támogatott csoportoknak is beszámítanak és összeadódnak.”

Tánczos Lászlóval készült riport a Jakabszállási Hírlevélből:

B emutatjuk a jakabi futókat. Most a Tánczos Lászlóval készült interjút olvashatja.

Hogyan kezdtél el foglalkozni a futás gondolatával? Kinek a hatására?

A testvérem harmadikosként megnyerte a Katona József Gimnázium mezei futóbajnokságát, és abban a pillanatban eldöntöttem, én is meg fogom nyerni, mint negyedikes. Ha meghalok is, meg kell nyernem a magam és a saját évfolyamom dicsőségére!

És mennyi idő telt el a két futás között?

Rögtön az ő versenyük után következett a miénk. Nagy felkészülési idő nem volt.

Megnyerted?

Igen, sikerült. Megnyertem. Aztán 1976 őszétől a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Clubban versenyeztem. A futásról 1977-ben a súlyemelésre váltottam. A téli terembeli alapozó edzésnél együtt voltunk futók a súlyemelőkkel, mivel mindkét sportágban ugyanúgy kell erősíteni. Akkor az alsóbb súlycsoportokban nem volt versenyzője a súlyemelő szakosztálynak, és mivel a házi bajnokságokon is jó eredményt értem el ebben is, így váltottam. Súlyemelő lettem.

Legjobb eredményed ebben a sportágban?

1979-ben országos junior ranglistavezető voltam, de sajnos elrontották a nevezésemet, így ebben az évben nem indulhattam a magyar bajnokságon. Ellenben ugyanezen a hétvégén 10 kilogrammal emeltem többet a Mecsek kupán, mint a magyar junior bajnok. 1980-ban bronzérmet értem el, és egy évvel később elértem az egyéni csúcsomat a főiskolás magyar bajnokságon, ahol összetettben 205 kilogrammot teljesítettem.

Hogyan tértél vissza a futáshoz?

Miután befejeztem az egyetemet, a helyi focicsapatban kezdtem sportolni. Nem volt időm és energiám a heti hat edzésre a súlyemelőknél, a munka mellett. A jó focis erőnléthez pedig kell a futás, így kézenfekvő volt. Majd a 90-es évek elején abbahagytam a focizást. Egyre több időt töltöttem íróasztal és számítógép előtt. Éreztem, hogy valamit tenni kell, és a sportos múltamból kézenfekvő volt, hogy folytassam a futást. 2000-ben futottam az első maratoni távot (42 kilométer és 195 méter) Budapesten.

Hol edzel rendszeresen?

A repülőtéren lévő felszállópálya körül, hetente 40- 60 kilométernyi távon. Ott jó a fű. Sokkal puhább, mintha betonon futnék. Ez nem készíti ki annyira az ízületeket. Amikor rossz az idő, az otthoni futópadon edzek.

Miért ajánlod az olvasóknak a futást?

Tudni kell, hogy a sportolás erősíti az immunrendszert. Ebből következik, hogy ritkán vagyok beteg. De fogyókúrának is nagyon hatásos. Legolcsóbb és legeredményesebb méregtelenítés is egyben a futás. Ha valaki most kezd a futáshoz, akkor az első időszak egy kínszenvedés, de pár hónap után már élvezni fogja.

Ha jól tudom, e-mellett távgyalogolsz is?

Igen. A Kinizsi 100 Teljesítménytúrát többször, míg a Jakabszálláson is áthaladó Kunság 100 Teljesítménytúrát több mint tízszer teljesítettem. De van, aki ezeket a faluból magasabb szintem műveli (anyja neve ugyanaz). Mindig nagy élménnyel térek haza egy ilyen hosszú távú versenyről.

További sok sikert kívánok a versenyekhez.”

Forrás: http://jakabszallas.net/programok/sport/157-tanczos-laszlo

7. Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett:

Tánczos László fiatal korától kezdve aktívan sportol, versenyez. Sportteljesítménye példaértékű mindenki számára. Büszkék lehetünk arra, hogy ilyen tősgyökeres jakabszállási lakosunk van, aki amatőr sportolóként ilyen teljesítményekre képes.

8. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

https://www.facebook.com/laszlo.tanczos.779

III. MELLÉKLETEK

  1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

Teljesítménytúra a Kiskunságban, Kinizsi 100

Egyetemi Főiskolai Országos bajnokság 1978/1979

MSSZ Országos Utánpótlás bajnokság 1980. III. helyezés

Spar Budapest Maraton 42,195 km

Intersport Balaton Maraton

31. WIZZ AIR Félmaraton 2016

Jakabi büszkeségeink

A képen: Dr. Czabán László, Tánczos László, Szalai Ottó

Nyakvágó futás Ballószög 2017. szeptember 7.

Forrás fb: Kőrös Tamás oldala

results matching ""

    No results matching ""