„Szabó Endre túravezető sportélete”

6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása, a megjelölt szakterületi kategória indokolása (amennyiben nemzetiséghez kapcsolódó érték, a nemzetiségi vonatkozások, a nemzetiséghez való kötődés bemutatása):

Kecskeméti születésű vagyok, 2001 óta jakabszállási lakos. Sport iránti rajongásom már az általános iskolában kezdődött, foci, kézilabda, atlétika.

Ipari tanulóként már csak a foci maradt. Az ITSK-val megyei I. ifjúsági bajnokságot nyertem 1964-ben. 1965-68 között a honvédségnél Kecskeméten a megyei I-ben, leszerelés után egy évet az NB II-ben KTE-nél rúgtam a labdát.

1970-ben vissza tértem az akkor már Mezőfi SE néven futó honvéd csapathoz. Itt megyei I. bajnok lettem. NB III. egy térd sérülés után 1974-ben fejeztem be a labdarúgó pályafutásom, közben leérettségiztem.

1975-ben alapító tagja lettem az ÉDOSZ Természetjáró Egyesületnek. Innentől számítom turisztikai tevékenységemet. 1976-ban bronz jelvényes túravezető lettem.

14 évig vezettem úttörő vándortábort, remélem sok gyerekkel - van rá példa-megszerettettem a túrázás örömét a természet szeretetét.

Az iskolában ide költözésem után, Dolog Ernő igazgató úrral megalakítottuk a természetjáró csoportot, elindítottuk a lelkes tanárokkal a tiszakécskei tábort.

Bicskei István tanár úrral gyerekeket vittünk helyben, Mátrában, Pilisben túrázni.

26 éven keresztül minden évben bejártam (nem egyszerre) a 2x50 km-es teljesítmény túra útvonalát, mely a településünkön is keresztül ment. Itt ismertem meg a Tánczos testvéreket, Tánczos Lászlót és Tánczos Csabát, akik a gyerekeikkel vettek részt a teljesítmény túrán.

Túráimról teljesség igénye nélkül: Őrség-Göcsej, Őrség- Gorickó (Szlovén), Karancs- Medves csúcsai, 5x teljesítettem a Téri Ödön emlék túrát (Kübekháza – Óbéba (Románia), Mátrabérc, Bükk 900-as csúcsa, XXIV. Subiecki túra (1982), Gyermekvasút nyomában, Hajta-30, stb… hely hiánya miatt csak ezeket említem meg. Jelvényeim, kitűzőim súlya meghaladja az 1 kg-ot. 47 év alatt még számtalan túrát bejártam, túrát vezettem az ország tájegységein.

Az Alföldi Kék túra útvonal kijelölésében, jelzésfestésében is részt vettem.

A Tátra szerelmese lettem 1982-től, azóta minden évben tél- nyáron túrázok a mai napig is a szeretett hegyemen. A Beszkidektől a Vratnáig túráztam a hegyekben Szlovákiában. A lengyel Tátra is meghódítva. Ausztriában végig jártam a Medve szurdokat. A Kis és Nagy Rábaszurdokat.

Itt említem meg, hogy az összes túráimon túratársam volt, kedves feleségem.

1998 óta az Egyesület elnöke vagyok.

A mai napig is túrázok, de már csak módjával, 5-10-15 km teljesítése már elég.

Teljesítményem elismerései:

1963-64-65 Edzett ifjúságért elismerés Bronz, ezüst, arany fokozat (OTSH)

1978-79-80. Kilián jelvény sport teljesítményért Bronz, ezüst, arany (OTSH)

1981-83-85 bronz-, ezüst-, arany- „Turista” elismerés (MTSZ)

Több megye turistája elismerés (Nógrád, Pest, Heves stb)

Kitüntetéseim:

2005. a ”Természetjárás fejlesztéséért” bronz fokozat (MTSZ)

2012. a „Természetjárás fejlesztéséért” ezüst fokozat (MTSZ)

7. Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett:

Szabó Endre sport iránti szeretete, a túrázás iránti rajongása az egész életén átível. Ez alatt sok-sok gyerekkel és felnőttel szerettette meg a túrázás és természetjárás örömét.

III. MELLÉKLETEK

  1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

Szabó Endre és felesége túrázás közben

(Forrás: http://besztofpikcsorsz.240d.hu/index.php?sfpg=MjAxMi0wMS0wNyBKQUtBQlNawUxMwVMgLSAgTUFHWUFSS0VSVC8qKmFkZmZmZDRiNWRhOTA0OTNjZGQ1MDEzNWYwOTFhMDAz)

Szabó Endre

(Forrás: http://besztofpikcsorsz.240d.hu/index.php?sfpg=MjAxMy0wNC0yNiBjc29yYmEtdPMgLSBza29rIHbtemVz6XMvKio3N2JiODE3MTUwN2NmM2IxMzQ2MjFlOTY0MzhiYzA5Yg)

results matching ""

    No results matching ""