„Káldi Csaba ultratávfutó sportteljesítményei”

6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása, a megjelölt szakterületi kategória indokolása (amennyiben nemzetiséghez kapcsolódó érték, a nemzetiségi vonatkozások, a nemzetiséghez való kötődés bemutatása):

Káldi Csaba a fiatalabb korosztály példaképe lehet, ami a sportteljesítményét illeti. Amíg Jakabszálláson lakott, sokszor láttam és találkoztam vele a falu utcáin, amikor az edzéseit tartotta. Látszott rajta, hogy szereti, amit csinál. A kitartásának és rendszeres edzéseinek fiatal életkora ellenére nagyon gyorsan meg lett az eredménye. Az alábbi sport önéletrajzból megismerjük az eddigi eredményeit és további terveit:

„1987. 10. 25-én születtem Kecskeméten, s jakabszállási lakosként nőttem fel. Iskolai éveimben a foci edzéseket kedveltem leginkább, de a testnevelés órákat nem igazán szerettem. Az évek során többszörösen próbáltam ki magam a harcművészetek területén, de inkább kevesebb, mint több sikerrel, így elengedtem a további kísérletezést.

22 évesen fejeztem be a tanulmányaimat, belevetettem magam a dolgozó emberek világába. Abban az időszakban teljesen felhagytam a mozgással, elkényelmesedtem, ha menni kellett valahová, akkor szinte csak robogóval és autóval jártam, ami egyre inkább hízáshoz vezetett. Rendszeresen dohányoztam, hétvégente a helyi kocsmákban töltöttem az időt a haverokkal. Majd elérkezett a változás ideje, egy év alatt megszabadultam 10 kg-tól, 2013-ban pedig letettem a cigit. Elkezdtem kocogni.

Kezdetben kifutottam az utca végén a földútra, majd vissza. Talán még 1 km sem ment. Nagyon rossz állóképességem volt. Küzdöttem, mindig kicsit többet akartam és a kitartásnak köszönhetően egyre könnyebben ment a dolog. Később a focipáyán is köröztem, azután már a falu utcáit koptattam. Karácsonyra a családtól futócipőt kaptam, ettől még nagyobb motivációt. Akkor még a téli hónapokban nem igazán mentem ki futni, de tavasszal kezdetét vette valami, ami azóta is kitart.

  1. júliusában kaptam egy Wizz Air Budapest Félmaraton nevezést szeptemberre.... nem volt őszinte a mosolyom. Nővérem és párja volt a lelkes elkövető, akik már jártasak voltak a futás és a versenyek világában. Gyakorlatilag mondhatni, Ők indítottak el igazán ezen az úton. Szorgosan készültem, hiszen amikor megkaptam a nevezést 7 km kocogás volt az, ami stabilan ment.

Eljött a nagy nap, tele az újdonság varázsával és izgalommal. Sikeresen célba értem, akkor már éreztem, hogy magával ragadt a befutáskor érzett eufória és a büszkeség, hogy teljesítettem 21,1 km futást. Az elkövetkező pár napban nagyon fájtak az izmaim, de eközben megtudtam, hogy két héttel később Kecskeméten is szerveznek versenyt, mégpedig a Hírös Félmaratont. Nem is kellett több, beneveztem, s naná, hogy a félmaratoni távra! Ezt már másfél perccel jobbra sikerült futni, mint a budapestit. Innentől kezdve felpörögtek az események!

2015-ben már minden versenyen ott akartam lenni, nem volt olyan hónap, amikor minimum egy félmaratoni versenyt ne futottam volna, de mellette belekóstoltam a triatlon világába is, persze azt még csak rövid távon. 2015. őszén már elindultam a Spar Budapest Maratonon is, ahol a futó ismerősök váltóban végig kisértek az első alkalommal! Egyre több embert ismertem meg a sport, a futás által, így alkalmam nyílt a későbbiekben csatlakozni a kecskeméti alakulathoz, akik időnként külföldre is járnak futni. Ennek köszönhetően futottam már maratont Madridban, Kassán, Veronában, Prágában, Bécsben és természetesen itthon is, Budapesten, és rendszeresen visszajáró futó vagyok Debrecenbe. Nővérem párjával 3 alkalommal csináltuk meg 2 fős váltóban a nagyatádi Extrememan Ironmant, ami 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km futásból áll. De voltam már csapattag az Ultrabalatonon és az Ultra Tisza Tó versenyen is.

A futást illetően kíváncsi voltam mi van a maratoni távon túl, így 2017 augusztusában indultam el Kecskeméten az első 6 órás futásomon, ahol a kezdők szerencséjével és kicsivel több, mint 58 km lefutásával a dobogó 3. fokára állhattam! Természetesen innentől kezdve egyre több 6 óráson mérettettem meg magam. Azonban , hogy ne mindig csak hosszútávú versenyeken fussak, ezért nagyon sokszor indultam a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban rendezett rövid távú 7,2 km-es versenyeken is. A rendszeres résztvevőknek több alkalommal volt éves összesítés és díjátadó vacsora, igazán családias légkör alakult ki.

A futás mellett kerékpározni és túrázni is szívesen megyek. A Téli Mátra Túrát is be szoktam iktatni, ami januárban kerül megrendezésre, és minden évben más és más, az időjárási viszontagságoknak köszönhetően! Ez egy teljesítménytúra, aminek a teljesítéséhez elengedhetetlen a jó fizikum. A 40,5 km-re szoktam nevezni, amire 10,5 óra a szintidő, és 1599 m a szintemelkedés. Mátrafüredről indul a túra és Kékestetőt érintve kell teljesíteni! Eddig egyszer nem engedtek már fel a Kékesre, túl későn értem az ellenőrző ponthoz, így az eggyel rövidebb távon kellett befejeznem. Párommal elkezdtük az Országos Kéktúra útvonalát is bejárni, ami szintén csodás helyeket tár a szemünk elé. A párommal való megismerkedést is az Ultrafutásnak köszönhetem, hiszen versenyen találkoztunk! Együtt tekertük már körbe a Balatont is egy nap alatt (Ő már többször is teljesítette) és részt vettünk a kerékpáros SZÉP kihíváson is, ami Kecskemét környező településein keresztül halad és 205 km a táv.

A futásban még a mai napig is keresem az újabb kihívásokat. 2020-ban és 2021-ben teljesítettem az eddigi leghosszabb versenyeimet, ez pedig nem más volt, mint a Korinthosz 80. Bajáról indulunk és Szekszárdra érkezünk, gáton, töltésen keresztül. Részben aszfaltos, részben terep verseny. 2020-ban plusz különlegesség volt, hogy éjszaka 11-kor volt a rajt, akkor még 11 órás szintidővel. Ezt idei évre módosították 10 órára és délután 2-kor rajtoltunk. Az első alkalommal 9 óra 5 perc alatt teljesítettem és nagyon megviselt, idén pedig 8 óra 37 perc alatt csináltam meg. Talán ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben már edzővel készülök, aki figyel a terhelésre, megfelelő pihenésre, mert bizony a kellő pihenés nélkül nincs fejlődés!

Az ultra távok nagyon felkeltették a figyelmem, így tervben van a jövőt illetően egy 100 km-es vagy 12 órás futás. Talán ez lesz számomra a következő lépcsőfok. Most már próbálok a futás mellett hangsúlyt fektetni az erősítő edzésekre is.

Többnyire nagyobb sérülések nélkül megjártam az idáig vezető utat. Nem mondom, hogy mindenkinek futnia kell, de az biztos, hogy valamit sportolnia kellene! Nem csak a test változik meg a sport által, hanem az elme is, az ember személyisége!

És hogy mire vagyok a legbüszkébb a futást illetően? Talán a 3 órás versenyen futott 40,5 km-re, és arra a 6 órás versenyre, amikor az utolsó negyed órában, még magamnak is meglepetést okozva, egy jóval gyorsabb tempót produkálva lehajráztam az első versenyzőt....az hihetetlen adrenalin löket volt.

Meddig szeretnék futni? Amíg csak élek, hiszen nagyon szeretem, nem tudom elképzelni az életem már futás nélkül! A lakásomban is kialakítottam egy “dicsőség” falat, ami segít a nehezebb napokon is elindulni edzeni! Felkerültek a rajtszámok, befutó szalagok és egy édesapám által készített egyedi éremtartó díszeleg előtte.

Mottóm: "A leghosszabb út önmagamtól önmagamig tart. Én futva teszem meg!"

(Forrás: Tornai Szabolcs - Eksztázis c. könyv)”

7. Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett:

Káldi Csaba példaértékű sportteljesítményével kimagasló eredményeket ért el a testedzés és egészségmegőrzés területén. Elszántsága, kitartása, céltudatossága példaképül szolgálhat.

8. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

https://www.facebook.com/csaba.kaldi.9

III. MELLÉKLETEK

  1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

6 órás győzelem

„Dicsőségfal”

Kupák

Kéktúra

Szegedi félmaraton

Téli Mátra

Korinthosz befutó

Korinthosz

results matching ""

    No results matching ""